Als je de juwelierszaak van Eric in Wateringen binnenloopt, zit je voor je het weet aan de koffie. De ras ambachtsman praat er graag en met liefde over zijn vak. Zo wist ik na 5 minuten dat hij -na zijn opleidingen tot juwelier, horlogemaker & goudsmid (Schoonhoven)- in 1993 als zelfstandig ondernemer begon. En dat hij nu, bijna drie decennia later, met zijn team juwelen herstelt. Het over z’n passie praten, het passend maken van ringen, het graveren van sieraden of verstevigen van gebroken goud… alles gebeurt met dezelfde liefde voor het vak.
Waarschijnlijk stamt het woord kunst van kunde, ambacht. Het Belgische woord voor ambachtelijk is artisanaal en komt dichter in de buurt van kunst. Ambachtelijke producten hebben met artistieke uitingen gemeen dat ze duurder zijn dan industriële producten omdat schaalvoordeel geen rol speelt, zelfs anti-productief is. Daar ligt de meerwaarde van een goed ambachtsman.
Eric is dan ook gespecialiseerd in het maken van unieke sieraden; dit vergt tijd, liefde en vooral vakmanschap. “Goed luisteren is het geheim voor een perfecte vertaalslag naar een persoonlijk aandenken. Net zoals kunstwerken vertellen sieraden namelijk ook een verhaal; het zijn representaties van herinneringen of verbintenissen. Het verhaal van de opdrachtgever vormt de rode draad in het ontwerpproces, juist door dat relaas overstijgt het eindresultaat de waarde van de investering.”
Ook oude ringen, armbanden of kettingen van dierbaren, zo leerde ik tijdens mijn bezoek, worden hier omgevormd tot nieuwe objecten. In de woorden van de meester zelf: “Heb je een oude ring van opa of een armband van oma die je eigenlijk niet mooi vindt maar die emotionele waarde vertegenwoordigen? Wij toveren ze om tot nieuwe sieraden die je met plezier draagt. De oprechte interesse in de geschiedenis van je bezit is de motivatie om tot een uniek resultaat te komen.“